A legveszélyesebb országok

Vannak országok, ahová még utazást tervezni sem bölcs döntés, de a letelepedést fontolgatni egyenesen játék a tűzzel. Ezek a helyek veszélyesek, sőt akár életveszélybe is kerülhetünk akár egy rövid látogatás alkalmával is.

A veszélyességi listára felkerülni több tényező eredménye, például a társadalmi zavargások (ide tartozik az etnikai és felekezeti erőszak), politikai erőszak (felkelések, terrorizmus, háború, politikai zavargások), és az erőszakos bűncselekmények százalékos aránya.

További kritériumok még a biztonsági és segélyszolgálatok hatékonyságát, infrastruktúrát; de fontos tényező a természeti katasztrófák esélye is.

Terrorizmus, éhínség, korrupció

Az öt legveszélyesebb ország nevét látva egyáltalán nem meglepő, hogy felkerültek a listára, mit több – előkelő helyet foglalnak el. Gyakorlatilag minden jellemző rájuk a fent leírt kritériumok közül, politikai instabilitás, terrorizmus, felkelések, háborúk, alacsony  infrastruktúra, gyenge és sokszor korrupt biztonsági szolgálatok.

Az első Jemen, ahol a terrorizmus, járványok, háború és éhínség árnyékában élik életüket az emberek, és ahol egyetlen külföldi sincs biztonságban. Szíria a második helyen áll, a dzsihadisták és kurdok soha véget nem érő háborújának következményeit nyögi az ország és népe is.

Dél Szudán és Szomália a következők a sorban, ahol az éhínség mindennapos és a zavargások közepette élik mindennapjaikat az emberek.

A Nyugat-Afrikában található Mali az ötödik legveszélyesebb ország listánkon, ahol az országot kormányzó junta szerint az orosz zsoldos katonák, aki nem régen érkeztek csak kiképzők, ez rendkívül beszédes példa az ország állapotáról.

Ez is érdekes lehet...