Hogyan tanuljunk nyelveket?

Ha még nem beszélsz egy nyelven sem, ez a cikk neked íródott. Bizonyára már régóta töprengsz azon hogy valamilyen nyelven meg kellene tanulni.

Ez általában az angol szokott lenni, hiszen világnyelv, a civilizált nyelvek közül nagyjából a legkönnyebb, de legalábbis elindulni vele könnyű.

Tehát elhatároztad, hogy megtanulsz angolul. Remek! Először is el kell döntened, hogy magántanárnál tanulsz szívesebben, vagy inkább egy nyelviskolában, csoportban. Bárhogyan is döntesz, íme néhány hasznos tanács.

Ne tűzz ki magad elé olyan célt, amit nem tudsz elérni, mert hamar kifáradsz és abbahagyod. Tanulj kevesebbet, de azt következetesen. Alakíts ki egy olyan rutint, amit akkor is tudsz tartani, ha épp el vagy havazva munkával.

Keress új élményeket a tanulással kapcsolatban: használd ki a technika adta előnyöket, és a szociális médiában próbálj meg az adott nyelven kommunikálni. És végül: ne aggódj azon, ha hibázol! Nem baj, attól még beszélj, beszélj, beszélj! A beszéd rutin ugyanis csak így jön meg.

Ismerj meg minél többféle módszert

Sokan sokféle pro tippre szavaznak, ezekből szemezünk most néhányat. Vannak, akik arra esküsznek, hogy az első perctől kezdve kommunikálni kell az adott nyelven.

Van, aki ezt továbbfejlesztette azzal, hogy amikor brazil lévén oroszul akart megtanulni, a Skype-on véletlenszerűen bejelölt és beszélgetésre hívott orosz partnereket. Eleinte csak annyit kérdezett, “hogy vagy?”, majd a kapott választ már ő is be tudta építeni a saját válaszába.

Tulajdonképpen így tanulta meg, hogyan épülnek fel a köznapi beszélgetések orosz nyelven. Aztán vannak, akik az 500 legkönnyebb és leggyakoribb szó megtanulásával kezdik, míg mások a nyelvtannal. Néhány dolog azonban biztos: örömmel kell, hogy tanuld a nyelvet, különben hamar abba fogod hagyni.

A helyesen, azaz személyre szabott módszer is rendkívül fontos: úgy tanulj, ahogy neked megfelelő. Mindenképp rendszerben csináld, különben széthullik az egész, és abbahagyod majd.

És végül: legyél türelmes. Rómát sem egy nap alatt építették fel, ne állíts magadnak olyat célt, amit nem tudsz elérni. Ettől csak frusztrált leszel, és ahhoz vezet, hogy nem veszed elő többet a nyelvet.

Sok sikert!

Ez is érdekes lehet...