5 módja a pozitív viselkedés ösztönzésének a kutyádban

Amikor kutyát veszel, tudod, milyen gyorsan elkezded szeretni őket, és milyen gyorsan válnak családod pótolhatatlan tagjaivá. A velük való játék végtelenül szórakoztató, de az, hogy rávegyük őket, hogy figyeljenek ránk, nehéz lehet, és jelentős problémává válhat.

A legjobb módja annak, hogy rávegye a kutyáját, hogy figyeljen Önre, az, ha a negatív viselkedés folyamatos büntetése helyett a pozitív viselkedést ösztönzi. A kutyája nagyobb valószínűséggel fogja megtenni azokat a jó dolgokat, amiket szeretne, ha boldogan tanul, szemben az ijesztgetős taktikával.

Növekedni fog, hogy megtanulja a jó modort, és fokozatosan kiszorítja a rossz modort. Megbeszéljük az öt legegyszerűbb módszert, amellyel ösztönözheted a pozitív viselkedést a kutyádban.

Mi a pozitív megerősítés?

Mielőtt belevágnánk, tudnod kell, mit értünk pozitív megerősítés alatt. A kutyák a legszerethetőbb teremtmények a világon, de ők nem úgy látják a dolgokat, mint az emberek. Talán hallottad már, hogy meg kell büntetni őket, ha valamit rosszul csinálnak, így tudják, hogy nem tetszett neked.

Azonban a kemény büntetés vagy az ijesztgetés csak kedvezőtlen eredményeket hozhat. A félelem nem csak hosszú távon nem működik a nem kívánt viselkedések megelőzésében, de nagy valószínűséggel traumatizálod a kutyádat, ami még több viselkedési problémát okozhat az út során.

Ezzel szemben a pozitív megerősítés sokkal hatásosabb módja annak, hogy rávegye a kutyáját a helyes cselekedetekre. Ahelyett, hogy kiabálnál a kutyáddal, hogy szálljon le a kanapéról, adj neki jutalomfalatokat, amikor lefekszik az ágyába vagy a padlóra. Ez megtanítja őket arra, hogy a többi cselekvés elvégzéséért jutalomfalatot kapnak, ezért gyakrabban fogják azokat elvégezni.

Hívja ki a kutyáját

A kutya unalma destruktív viselkedéshez vezethet, ezért fontos, hogy kutyáját naponta szórakoztassa és kihívások elé állítsa. A kutyák természetüknél fogva tele vannak energiával, különösen a fiatalabbak. Ez azt jelenti, hogy fontos, hogy hosszú sétákra vigyük őket, vagy gondoskodjunk arról, hogy sokat mozogjanak a kutyaparkban.

A kutyák is kíváncsi lények. Töltsön időt azzal, hogy új trükköket tanít nekik, vagy rejtsen el dolgokat a házban, hogy megtalálják őket. Ez ösztönözheti a mentális stimulációt, és összességében boldogabbak maradnak.

Hozzon létre rutint

Ha szorongó kutyája van, aki hajlamos bajba kerülni, az egyik legjobb dolog, amit tehet, hogy következetes rutint alakít ki. Ez azt jelenti, hogy minden nap ugyanabban az időben etesse őket, ugyanabban az időben menjen sétálni, és tartsa a dolgokat a lehető legrendszeresebbé. 

A gondoskodó és következetes környezet megteremtése a legjobb módja annak, hogy a kutyád megbízzon benned, és később, amikor kiképzed, nyitottabb lesz a pozitív viselkedésre.

A rossz viselkedés figyelmen kívül hagyása

Ha nem valami káros dologról van szó, próbáld meg figyelmen kívül hagyni a kutyád rossz viselkedését. Ez azt jelenti, hogy ne szentelj neki figyelmet, ha túl sokat ugat, vagy ha megcsipked, fordulj el és sétálj el. Ha a kutyád rágcsál valamit, amit nem kellene, ne kiabálj vagy büntesd meg érte. Ehelyett cserélje ki a megrágott tárgyat egy csontra vagy játékra.

Így megmutatod neki, hogy nem akarod, hogy rágjon valamit, de egyúttal adsz neki valami mást is helyette. Tehát mégiscsak van pozitív megerősítés.

Csak a jó dolgokra figyeljünk oda, és csak a jó dolgokat jutalmazzuk meg – ez arra fogja ösztönözni őket, hogy ne csináljanak több rossz dolgot, mert így nagyobb az ösztönzés a jó dolgok megtételére.

Töltsenek együtt időt

Hasonlóan a kutya kihívásához, kulcsfontosságú, hogy minőségi időt töltsünk vele. A kutyák nem szeretik, ha hosszú időre magukra hagyják őket, ezért győződjön meg róla, hogy minden nap annyi időt tölt velük, amennyit csak tud.

Ölelgesse őket, ha odajönnek Önhöz, hagyja, hogy puszit adjon, játsszon kötélhúzósdit, és kötődjön hozzájuk úgy, ahogyan ők élvezik. Egy ilyen mély kapcsolat kialakítása a kutyáddal elengedhetetlen ahhoz, hogy később is figyeljenek rád, és pozitív viselkedést tanúsítsanak. 

Használjon egyszavas parancsokat

Ez elég egyszerű. Ügyeljen arra, hogy egyszavas parancsokat használjon a kiképzés során – ülj, maradj, gyere, egyél. Az egyszavas parancsokat a kutyák a legkönnyebben megértik a mondatokkal szemben. Amíg következetes maradsz az egyszavas parancsokkal, a kutyád gyorsan megtanulja, és pozitív viselkedést kapcsol hozzájuk.

Próbáljon nyugodt, pozitív hangnemet használni a kutyájával – a kutyák jobban érzékelik az Ön hangjának enyhe hangulatváltozásait, mint azt Ön gondolná, ami befolyásolhatja a reakciójukat.

Vonjon be mindenkit

A legjobb módja annak, hogy pozitív viselkedésre ösztönözze a kutyáját, ha mindenkit bevon az otthonában. Kérje meg a családtagokat, hogy segítsenek, adjanak jutalomfalatokat a jó cselekedetekért, játsszanak a kutyával, és vigyék el őket hosszú sétákra.

A kutyák falkaállatok, és mindenkit, aki az életterükben tartózkodik, a tagjaiknak tekintenek, ezért jó kapcsolatot kell kialakítaniuk. Emellett, ha a családtagok idomítják őket, akkor hallgatni fognak rájuk, ha kell.

A kutya jól fog boldogulni az otthonában, ha a szabályok világosak, következetesek és igazságosak. Ne haragudjon, és ne büntesse kutyáját a hibákért – ehelyett inkább a jó viselkedés jutalmazására összpontosítson.

Ha érdekelne a cuki kutya fajtákról hasznos olvasmány akkor kattints a linkekre. Francia Bulldog kutya fajtaleírás, jellemzői vagy Golden Retriever kutya tulajdonságai, vagy a Szibériai Husky kutya eredete, nevelése, vagy a Jack Russel Terrier kutya tartásáról érdekességek.

Ez is érdekes lehet...