Magyar hagyományok Bálint-napkor

Talán sokan nem is gondolnánk, de a Bálint-napi hagyományok már régóta a magyar hagyomány részei, és most ne a szívecskés, habos-babos, rózsaszín Valentin-napra gondoljunk, arra az ízig-vérig amerikai változatra, amely csak nemrégiben érkezett és telepedett meg Magyarországon, hanem a régi hagyományokra.

Bármilyen hihetetlen is, de régi időkre visszanyúló magyar hagyományok is léteznek e nappal kapcsolatban.

A legtöbb népszokás, vagy jeles napokhoz kötődő jóslás a természet megfigyeléséből ered, és mint ilyen, Bálint napi jóslás is van: bőséges lesz a termés az évben, ha Bálint napkor hideg és száraz idő van, és ha még hangosan csiripelnek a madarak is, akkor biztosan jó idő lesz.

Ha Bálint napon visszatérnek a vadgalambok, akkor a tavasz már közel van. A népi hiedelmek szerint a verebek is ezen a napon választanak párt, és a tyúkokat is sok helyen ilyenkor ültették el, mert úgy hitték sok csibéje lesz.

A facsemeték ültetése is a Bálint naphoz kötődik, mivel ilyenkor hamarabb megerősödtek és rügyeztek.

Hiedelmek, szerelmi varázslatok

De a hajadonok számára is tartogatott hiedelmeket és hagyományokat ez a nap, ugyanis Bálint napon éjfélkor a temetőbe kellett menni, hogy meglássák ki lesz majd a férjük.

Ha pedig tetszett nekik egy legény, olyan almát kellett megenniük, amiben pontosan kilenc mag van, és a magokat mind beleszórni a fiú zsebébe: az eredmény garantált volt.

De ha még abban az évben esküvőt akart a leány, felvette a hóból a férfi lábnyomát és Bálint-napkor a küszöb alá elásta, és a férfinak át kellett lépnie a küszöböt: így biztosan még azon az éven megvolt a lagzi.

A szerelmi csalafintaságok és ártatlan kis mágiát itt nem érnek véget, ugyanis a leány meginvitálta a legényt egy kis házi finomságra, és a pogácsákba különböző szerelmi varázst sütöttek bele, amik szintén azt a célt szolgálták, hogy a látogatásból szerelem, a szerelemből pedig házasság legyen.

Az ajándékozásnak nincs különösebb hagyománya a magyar Bálint-napi hagyománykörben, de ez ma már teljesen beolvadt a magyar szokásokba is, persze sokan vannak, akik ellenzik ezt, bár nincs azzal semmi baj, ha az ember megragad minden szép pillanatot és ünnepel egy kicsit.

Ez is érdekes lehet...