Miért vagyok mindig fáradt?

Fáradtságot mindannyian érzünk, hiszen nagy a hajtás, dolgozni kell és teljesíteni, aztán elrohanunk a gyerekért az óvodába, iskolába, elvisszük edzésre, nyelvórára, mi magunk is tanulunk, esetleg hazaviszünk egy kis munkát, megcsináljuk a házimunka ránk eső részét és este a párunkkal már alig tudunk néhány szót váltani, mert szinte azonnal mély álomba merülünk.

Ez a fáradtság természetes, hiszen egész nap keményen hajtunk. Van azonban olyan fáradtság érzés is, amikor tartóssá válik, és olyankor is nehezünkre esik az alapvető dolgokat is megtenni, amikor valójában indokolatlan.

Egyes kutatások és felmérések szerint, a megkérdezett emberek csaknem ötven százaléka érzi magát a hét minden napján kimerültnek, és 75%-a pedig alváshiánnyal vagy alvás problémákkal küzd.

Vitaminhiány és betegségek is okozhatják

Ha megteszünk mindent, hogy kipihenjük magunkat: eleget alszunk és megteremtjük a hozzá szükséges feltételeket, ha indokolatlanul kimerültek vagyunk, annak fizikai egészség problémák állhatnak a hátterében.

Az egyik oka a vérszegénység lehet, melynek az áll a hátterében, hogy a tüdőből a sejtekbe és szövetekbe oxigént szállító vörösvérsejtek száma csökken. Ezt vitaminhiány, vashiány vagy olyan krónikus betegség okozhatja, mint pl. a reuma.

Pajzsmirigybetegség is okozhat krónikus kimerültség érzetet, aminek az az oka, hogy a pajzsmirigy kevés hormont termel,és így az alap dolgokat is kimerülten végzi el az ember. Ultrahanggal vagy vérvizsgálattal kimutatható, és ennek kezelése lehet gyógyszeres, vagy akár műtétet is igényelhet.

Ez is érdekes lehet...