Hogyan inhaláljunk?

Az őszi és a téli időszakban nagyon sokszor felmerülő betegség a nátha és a megfázás. Nem tartozik a súlyos betegségek közé, de amíg tart, ugyancsak megkeseríti az életünket.

Nem kapunk levegőt az orrunkon, kiváltképp éjjel; tüsszögünk és kapar a torkunk. Nappal még csak-csak megvagyunk, de amikor a betegségtől kimerülten szeretnénk éjjel pihenni, az orrunk, még ha addig szelelt is, akkorra szinte azonnal bedugul.

Ezen segít az inhalálás, amelyet már gyerekkorunkban is alkalmaztak szüleink, és amelyet a szakemberek a mai napig ajánlanak.

A fül-orr-gégészek szerint ahhoz, hogy megteremtsük a kellő páradús mikrokörnyezetet, a legjobb ha egy törölközőt borítunk a fejünkre, nagyjából úgy, ahogy azt édesanyánk is tette, amikor gyerekként nem tudtunk elaludni a náthától.

Arra is figyeljünk, hogy a gőz ne legyen tűzforró, hanem kellemesen meleg, amit még el tudunk viselni, és jól esik.

Miket használjuk?

Inhalálni akár egyszerű sós vízzel is lehet, de az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott gyógynövény a kamilla főzet.

De ha eukaliptuszt teszünk a forró vízbe, azzal is rendkívül jó eredményt érhetünk el. Egyszerre elegendő 10-15 percet a gőzben tölteni, és ha többször is megismételjük biztosabb és gyorsabb eredmény tudunk elérni.

A legjobb, ha este lefekvés előtt inhalálunk, de természetesen a nap folyamán többször is a gőz fölé hajolhatunk, viszont arra mindenképpen vigyázni kell, hogy inhalálás után tilos kimenni a házból, mert a nagy hőmérséklet különbség miatt könnyen arcüreggyulladást kaphatunk.

Ez a módszer a meleg inhalálás, létezik ugyan hideg inhalálás is, – amikor csutora segítségével bejuttatjuk a páradús levegőt a légutakba – a szakemberek mégis azt tanácsolják, hogy otthon a meleg inhalálást végezzük.

Az inhalálás előnye, hogy a légutakban leszáradt, letapadt váladékot oldja, csökkenti a felső légutakat érintő gyulladást, és enyhe antibakteriális hatással is bír.

Könnyebben veszünk levegőt utána, az orrunk is csak jóval később dugul be újra, és még terhesség esetén is alkalmazható, mivel a megfázást gyógyszer nélkül is képes enyhíteni, illetve gyógyítani.

Ez is érdekes lehet...